Naujienos

Kultūros ministerija užtikrins paveldosaugos projekto „FIXUS Mobilis“ tęstinumą

Europos ekonominės erdvės (EEE) finansinio mechanizmo lėšomis finansuojamas Kultūros paveldo objektų prevencinės priežiūros projektas „FIXUS Mobilis“ jau trečius metus visoje Lietuvoje vykdo kultūros vertybių registre esančių pastatų ir kitų statinių apžiūras, atlieka priežiūros darbus, teikia konsultacijas savininkams ir valdytojams, kaip prižiūrėti ir rūpintis turimais kultūros paveldo objektais.
 
Balandžio 21 d. „FIXUS Mobilis“ renginyje pristatyti tarpiniai projekto rezultatai, rodantys, kaip sekasi įgyvendinti numatytus uždavinius ir siekti užsibrėžtų tikslų. Šiuo metu jau atlikta pusė numatytų prevencinės priežiūros darbų 153-uose iš 200 atrinktų objektų. Juos atliko 3 mobilios komandos, kuriose dirba 11 prevencinės priežiūros specialistų. Regionuose taip pat vykdomos konsultacijos ir praktiniai mokymai.
 
Renginyje dalyvavęs kultūros viceministras Rimantas Mikaitis informavo, kad ministerija užtikrins projekto tęstinumą dar penkeriems metams šių metų pabaigoje pasibaigus finansavimui iš EEE mechanizmo lėšų.
 
Renginio dalyviai akcentavo projekto reikšmingumą paveldo priežiūros išsaugojimo srityje. Tai pirmoji tokios apimties į paveldo priežiūrą prevencinėmis priemonėmis orientuota praktika, kai minimaliomis laiko ir išteklių sąnaudomis užkertamas kelias didesniems kultūros paveldo objektų pažeidimams, kuriems po tam tikro laiko reikėtų rimtesnių tvarkybos darbų ir didesnių finansinių išteklių. Pabrėžta, kad dažniausia paveldo objektų kenkėja – drėgmė, kurią sukelia užsikimšę lietvamzdžiai, stogo dangos defektai.
 
„FIXUS Mobilis“ renginyje dalyvavo projektą įgyvendinančių institucijų – Kultūros paveldo centro ir Kultūros infrastruktūros centro vadovai, projekto partnerio Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorius, taip pat Centrinės projektų valdymo agentūros ir Kultūros ministerijos atstovai. Nuotoliu prisijungė parneriai iš Norvegijos – šios šalies Kultūros paveldo direktorato Riksantikvaren ir prevencinės priežiūros projektą „Kirkevakta“ įgyvendinančios Norvegijos bažnyčių darbdavių asociacijos KA atstovai.
 
Renginyje pristatyti pranešimai apie lietuviškąją ir norvegiškąją paveldo stebėsenos bei priežiūros sistemas, pakviesta susipažinti su specialistų kasdienybe – surengtos praktinės lietaus nuvedimo sistemos dirbtuvės, aplankytos mobiliosios „FIXUS Mobilis“ dirbtuvės, su kuriomis specialistai lanko kultūros paveldo objektus visoje Lietuvoje.

LR kultūros ministerijos pranešimas spaudai

Media galerijos

Bendraukime