Naujienos

FIXUS Mobilis dalyvaus kultūros paveldui skirtame festivalyje

Lietuvoje gausu amatininkų, meistrų, atestuotų paveldo tvarkybos, archeologijos, architektūros specialistų, kurie vieną kartą per metus susiburia pasidalinti patirtimi ir nemokamai konsultuoti besidominčių kultūros paveldu bei jo išsaugojimu. Paveldo festivalyje „Heritas“ patogu rasti atsakymus į visus klausimus apie kultūros paveldo priežiūrą ir išsaugojimą. FIXUS Mobilis festivalyje kvies į konsultacijas ir mokymus.
 
 
Kultūros paveldo centro ir Kultūros infrastruktūros centro įgyvendinamas projektas FIXUS Mobilis teikia prevencinės priežiūros paslaugas į Kultūros vertybių registrą įtrauktų statinių valdytojams. Šalia pagrindinės projekto veiklos, FIXUS komanda rengia ir atviras konsultacijas bei praktinius mokymus. Čia nereikia nei atrankos, nei jokių dokumentų: laukiami visi, kam aktualios ir įdomios konsultacijos apie prevencinę kultūros paveldo priežiūrą. 
 
FIXUS konsultacijos ir praktiniai mokymai suplanuoti įvairiuose Lietuvos regionuose. Trys renginiai jau įvyko Kuršių nerijoje rugsėjo pradžioje,  o šiuo metu projekto komanda rengia dar vieną susitikimą su paveldo mylėtojais kultūros paveldo festivalyje „Heritas“, kuris vyks rugsėjo 23-25 dienomis, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos kieme Trakų g. 10, Vilniuje. Ketvirtąjį kartą vyksiančiame renginyje savo darbą ir kasdienę veiklą pristato projektų vadovai, muziejų ir įvairių kultūros paveldo srities įmonių bei įstaigų specialistai. Festivalyje rengiamos praktinės ir kūrybinės dirbtuvės, organizuojamos ekskursijos už festivalio erdvės ribų, dalyvių stenduose interaktyviai pristatoma gausybė veiklų.
 
 
FIXUS Mobilis per festivalį kvies į konsultacijas ir mokymus. Besidomintieji kultūros paveldo ir istorinių statinių išsaugojimu sužinos, kas yra prevencinė priežiūra, kaip ji gali padėti užkirsti kelią didelėms problemoms, išvengti pažeidimų, sutaupyti laiko bei pinigų ateityje. FIXUS Mobilis stende vyks stogų ir lietaus nuvedimo sistemos priežiūros praktiniai mokymai, per kuriuos specialistai paaiškins, kaip reikėtų prižiūrėti stogą, kad jis kuo ilgiau tarnautų. Komanda pakomentuos svarbiausius lietaus nuvedimo sistemos priežiūros aspektus bei rodys laikinus sprendimus atsirandantiems defektams užtaisyti. Festivalio metu bus galima aplankyti ir FIXUS Mobilis mobiliąsias dirbtuves, susipažinti su specialistais ir rasti atsakymus į visus rūpimus klausimus.
 
 
Taip pat renginyje bus galima sužinoti, ką teisiniu požiūriu gali ir ko negali daryti valdytojai paveldo objektuose, kokios yra galimybės gauti valstybės paramą paveldui tvarkyti bei naudoti. 
 
Projekto FIXUS Mobilis vadovė Viltė Janušauskaitė atkreipia dėmesį, kad įrašymas į Kultūros vertybių registrą yra pakankamai didelis įpareigojimas, tad prieš inicijuodami savo istorinio pastato įtraukimą į paveldo objektų sąrašą, jo valdytojai turėtų susipažinti su teisiniais dokumentais, valdytojams prieinamomis finansavimo galimybėmis  ir kita informacija, teikiama per konsultacijas. 
 
„Deja, įtraukimas į Kultūros vertybių registrą negarantuoja, kad objektui bus skirta finansinė parama. Kasmetinis valstybės biudžetas į  Kultūros vertybių registrą įtrauktiems statiniams yra apie 3-5 mln. eurų, o yra objektų, kurių tvarkybos sąmatos siekia 11 mln. eurų, taigi valstybė prisideda sąlyginai nedaug. Todėl visuomenės sąmoningumas ir atida prevencijai yra nepaprastai svarbu siekiant išsaugoti paveldo objektus, – pabrėžia V.Janušauskaitė. – Nepaisant to, ar statinys formaliai turi paveldo etiketę, ar ne, prevencinė priežiūra būtina visiems pastatams.“
 
 
Apie FIXUS Mobilis
 
FIXUS Mobilis paslaugas gauna tik atranką praėjusiųjų paveldo statinių valdytojai. Objektų savininkai ir valdytojai projektui FIXUS paraiškas gali teikti visą projekto laikotarpį. Trys prevencinės priežiūros ekspertų grupės ketina apžiūrėti, atlikti prevencinės priežiūros darbus ir pateikti ataskaitas 200 kultūros paveldo statinių valdytojų. Iki projekto pabaigos 2022-ųjų rudenį įvairiuose Lietuvos regionuose suplanuota surengti 30 visuomenei atvirų konsultacijų bei 6 praktinius mokymus. Šiuo metu apžiūroms ir darbams atrinkta virš 70 objektų. FIXUS finansuojamas iš 2014–2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Kultūra“ lėšų. Daugiau informacijos: www.fixusmobilis.lt

Informacija ir nuotraukos FIXUS Mobilis

Media galerijos

Bendraukime