Naujienos

Šeimų lankymo specialistės – ramstis pirmosioms 325 šeimoms, laukiančioms ir auginančioms naujagimius

Nuo 2022 m. teikiama  sveikatos priežiūros paslauga, kai besilaukiančias, ką tik pagimdžiusias ir auginančias vaikus iki dvejų metų šeimas, namuose lanko šeimų lankymo specialistės, tampa paklausi ir vertinama. Šiuo metu 16-oje savivaldybių 13 šeimų lankymo specialisčių reguliariai lanko 325 šeimas, šioms dalyvaujant bandomuosiuose šeimų lankymo modelįdiegimo projektuose. Šalies mastu šeimų lankymo paslaugą planuojama teikti nuo 2025 gegužės. 
 
Sveikatos priežiūros paslauga Lietuvoje pradėta teikti remiantis užsienio šalių patirtimi, kai specialias žinias įgiję sveikatos priežiūros specialistai padeda mamoms sumažinti galimas rizikas arba jų išvengti bei padėti joms saugiai pasirūpinti savo ir vaiko sveikata, suformuoti gerus motinystės įgūdžius.
 
„Naujagimio atsiradimo džiaugsmą lydi dideli gyvenimo pokyčiai, keliantys iššūkius, pirmiausia, mamai, todėl programoje daugiausia dėmesio skiriama jai ir naujagimiui. Pirmosios gyvenimo dienos yra itin svarbios ir gali būti lemiamos visam vaiko gyvenimui, todėl šeimų lankymo specialistai pasiūlo pagalbą gana anksti, dar nėštumo laikotarpiu, ir vėliau, gimus naujagimiui, kad iškylantys iššūkiai būtų sprendžiami laiku. Kaip rodo pirmųjų šeimų lankymo specialisčių patirtis, su šeima kartu sprendžiamos situacijos neleidžia abejoti šių specialisčių pagalbos reikalingumu“, – teigia Gytė Sirgedienė, Sveikatos apsaugos ministerijos Investicijų departamento Investicijų įgyvendinimo skyriaus vedėja. 
 
Šeimų lankymo specialistės lankydamos šeimą namuose pagal poreikį atlieka higienos ar slaugos procedūras, taip pat padeda motinai keisti gyvenimo būdą, įpročius. Šeimą namuose specialistės aplanko 64 kartus: 14 kartų nėštumo laikotarpiu, 28 nuo gimimo iki vaikui sueis 1 metai, 22 kartus nuo 1 metų iki vaikui sueis 2 metai. 
 
Šeimų lankymo specialistės: mūsų visapusiška pagalba labai reikalinga 
 
Šeimas lankančios sveikatos priežiūros specialistės teikia sveikatos priežiūros paslaugas, pavyzdžiui, gali pamokyti kaip prižiūrėti naujagimio bambutę, konsultuoja žindymo klausimais ir pan. Per paslaugų teikimo laikotarpį pasitaikė atvejų, kai specialistės atvykimas į namus ir laiku suteikta pagalba užkirto kelią žymiam motinos ir vaiko sveikatos būklės pablogėjimui.
 
„Mes esame šeimos medikai, turintys didžiulį šeimos pasitikėjimą, kurį, žinoma, reikia užsitarnauti. Esame labai arti šeimos ir galime laiku užbėgti už akių tokioms problemoms, kaip pogimdyvinė depresija ar žindymo sunkumai“, – patirtimi dalijasi Irena Stažinskaitė-Glinskienė iš Plungės rajono – viena iš trylikos pirmųjų šeimų lankymo specialisčių.
 
Jos nuomone, moterims labai reikia pagalbos ir žinių gerokai anksčiau – tinkamai jas parengiant gimdyti ir tapti mamomis. „Kai moteris žino, kas kiekvieną gimdymo sekundę vyksta su jos kūnu, žino, kad jos tikslas – padėti vaikeliui ateiti į šį pasaulį, gimdymą ji priima kur kas ramiau ir drąsiau“, – įsitikinusi šeimų lankymo specialistė.                  
 
Šeimų lankymo programa – geroji užsienio patirtis 
 
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), įvertinusi bandomojo projekto rezultatus ir įgytą patirtį, vykdo darbus reikalingus reglamentuoti šių medicininių paslaugų teikimą šalies mastu. Iki to laiko numatyta paruošti ir daugiau šeimų lankymo specialistų. Juos rengia Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU), remdamasis užsienio šalių gerąja patirtimi. 
 
Klinikiniai tyrimai, atlikti JAV, kur šeimų lankymo namuose programa taikoma jau daugelį metų, atskleidžia, kad įdiegus šeimų lankymo modelį, 60 proc. sumažėja naujagimių mirtingumas, skaičiuojama ir 38 proc. mažiau vaikų (0–2 m.) hospitalizacijų dėl patiriamų traumų, fiksuojama 31 proc. mažiau smurto prieš vaikus (4–15 m.) atvejų, 46 proc. sumažėja jaunimo (15–17 m.) suėmimų už nusikalstamas veiklas, taip pat gerėja kūdikių raida, ilgėja žindymo laikotarpis, didėja žindančių motinų skaičius.
 
Daugiau informacijos apie šeimų lankymo specialistus galima rasti puslapyje http://seimoslankymas.lt/
 
Apie programą „Sveikata“

Įgyvendinant 2014-2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programą „Sveikata“, Lietuvoje siekiama stiprinti visuomenės psichikos sveikatą ypatingą dėmesį skiriant vaikams, jaunimui ir jų šeimoms. Įvairiomis programos priemonėmis plėtojama psichosocialinė pagalba, teikiamos jaunimui palankios sveikatos priežiūros paslaugos, pagalba pažeidžiamiems vaikams ir jaunimui, steigiami vienos stotelės pagalbos centrai vaikams ir šeimoms, tėvai apmokomi pagal programą „Neįtikėtini metai“, ugdomas šeimos ir sveikatos priežiūros specialistų bendradarbiavimas, plėtojamos paslaugos ir pagalba nėščiosioms, gimdyvėms ir mamoms, auginančioms vaikus iki dvejų metų. Iš viso 2014–2021 m. programai „Sveikata“ skirta daugiau kaip 17,9 mln. eurų. Programos įgyvendinimą prižiūri Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA). 
 

Media galerijos

Bendraukime